Vatungin kalasatama

Kalastus on kuulunut aina Vatungin elämään. Alueen kotitarve- ja ammattikalastus on monien vaikeuksien, muun muassa hylkeiden aiheuttamien tuhojen vuoksi vähentynyt voimakkaasti. Luonnonkalaa voi saada vain satunnaisesti kalasatamasta, mutta kalaa Vatungissa on kuitenkin ajoittain hyvin runsaasti.

Vatungissa oli aikoinaan Perämeren ensimmäiset kalankasvatusaltaat. Nykyisinkin alue on käytännössä ainoa Suomen puoleisen Perämeren kalanviljelykeskittymä. Kirjolohta ja pienemmässä määrin siikaa kasvatetaan merialueella verkkokasseissa. Sataman alueella on Vatungin Kalatuotteen nykyaikainen kasvatetun kalan tuotantolaitos, perkaus- ja fileointi- ja nahoitus- ja muine koneineen.

Sataman välittömässä läheisyydessä on Kuiva-Turpeen omistama Vatungin huvila, jota vuokrataan yrityksille ja yhdistyksille kokous- ja virkistyskäyttöön. Huvilan kokoustilat tarjoavat innovatiiviset puitteet luonnonläheisessä ympäristössä erilaisten tilaisuuksien järjestämiselle.

Vatunki on tuulivoimatuotannon edelläkävijä ja kehittämisalue. Nykyisin Vatungissa on kahdeksan Vapon tuulivoimalaitosta. Tuulipuiston vuotuinen tuulisähkön tuotanto noin 15 000 000 kWh.

Lisätietoja: Iin kunnan tekninen osasto, Paula Tolonen p. 050 310 6859